Amiga ja kiinteä Internet-yhteys
Janne Pikkarainen

Modeemit väistyvät pikkuhiljaa nopeampien vaihtoehtojen tieltä Internet-käytössä. Puhelinyhtiöt tuputtavat ISDN:ää kuluttajille lähes väkisin, mutta itselleni tarjoutui mahdollisuus vielä parempaan vaihtoehtoon: asuinalueellemme rakennettiin kiinteä Internet-yhteys, jota toki itsekin päätin hyödyntää.

Ethernet

Alku aina hankalaa. Käytössäni on lautamallinen A1200, johon ei pahemmin Ariadnea laiteta. Näin vaihtoehdoksi jäi kourallinen cnet.devicen (beta-asteella oleva PCMCIA-verkkokorttiajuri) ohjetiedostossa mainittuja PCMCIA-verkkokortteja. Pahaksi onneksi kortit olivat merkiltään varsin eksoottisia, eikä tutuilla Amiga-jälleenmyyjilläkään ollut varastoissaan ainokaistakaan verkkokorttia.

Alkoi suunnaton korttien etsiminen niin lehti-ilmoitusten kuin verkkosivujenkin avulla. Noin viikon etsimisen jälkeen tärppäsi. Eräs helsinkiläinen pikkufirma myi CNetin PCMCIA-verkkokorttia, vieläpä tarkalleen samaa mallia, joka oli mainittu cnet.devicen ohjetiedostossa.

Kävin ostamassa kortin (490 mk), kytkin sen koneeseen ja käynnistin MiamiInitin. Jännityksellä katselin, miten MiamiInit nuuski DHCP:tä. Noin puoli minuuttia tätä osoitteenjakopalvelinta pähkäiltyään se löysikin kaiken tarpeellisen ja pyysi tallentamaan asetukset. Tein työtä käskettyä ja käynnistin Miamin.

"Hui! Sehän toimii!" Kaksi sekuntia Online-nappulan painamisen jälkeen Miami ilmoitti olevansa linjoilla. Kyllähän se sitä olikin - AmIRC, AmFTP, IBrowse ja kaikki muutkin ohjelmat toimivat huomattavasti rivakammin kuin ennen. En tätä kirjoittaessani ole vieläkään oikein tottunut siihen, että postit tulevat YAMilla kotiin 2 Mbit/s. :-)

Ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin. A1200 on todellinen säästömalli, joten myös sen PCMCIA-portista puuttuu yksi kondensaattori. Se ei haittaa muutoin kuin ensimmäisen käynnistyksen ja joidenkin harvojen reboottien yhteydessä. Ongelma ilmenee Miamin käynnistyessä, Miami valittaa ettei löydä korttia. Onneksi ratkaisukin on helppo - PCMCIA on ns. "hot pluggable" -väylä eli kortin voi irrottaa ja laittaa takaisin virran ollessa päällä. "Verkkokortti irrota ja kiinnitä" -operaation jälkeen kaikki toimii taas normaalisti. Ellei tätä sinänsä melko harmitonta ongelmaa kestä ja tunnet kolvin pysyvän kädessäsi, niin cnet.devicen mukana toimitettava rakennusohje poistaa ongelman pysyvästi.

Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin verkkokortin toimintaan erittäin tyytyväinen, ajurit toimivat vakaasti ja nopeasti, eikä virheitä siirrossa esiinny. Verkkomme sisäinen nopeus on 10 megabittiä sekunnissa ja testasimme naapurini (jolla A1200T/060/Ariadne) kanssa, millaisiin nopeuksiin siinä yllämme. Naapuri tuli purkkiini muutamaa suurehkoa (5 megatavua) testitiedostoa siirtämään. Jo telnetin avulla tiedostot liikahtivat noin 150-200 kilotavua sekunnissa, FTP-yhteyden kautta luultavasti vielä vauhdikkaammin.

Verkkomme tekniikasta:

Lisätietoja:

http://kannu.hai.fi
ftp://ftp.sunet.se/pub/aminet/hard/drivr/cnetdevice.lha (76 kt)